Klaus Bondam vidste alt

Klaus Bondam kendte til regnskabsrodet i sin forvaltning et år før, revisions­firmaet Deloitte kom og påpegede, at der var »alvorlige problemer« med økonomi­styringen.

Miljøborgmester Klaus Bondam erkender, at de seneste historier om økonomisk rod kommer til at koste ved kommunalvalget til november. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Clausen
Siden foråret 2008 har Klaus Bondam (R) – borgmester i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning – vidst besked om rod i regnskaberne i den forvaltning, som han selv stod i spidsen for. Alligevel var der stadig massive problemer, da revisionsfirmaet Deloitte et år senere påbegyndte en undersøgelse af økonomistyringen i Københavns Kommune.

Ubetalte regninger
»Som en del af forvaltningens ledelse er Klaus Bondam af direktionen blevet orienteret siden foråret 2008 om, hvad det er, der foregår,« siger Pernille Andersen, direktør for forretningsudvikling i Teknik- og Miljøforvaltningen.

I september præsenterede forvaltningen Klaus Bondam for en handleplan, og i Deloittes rapport vurderer revisionsfirmaet, at det har givet en »markant fremdrift« i økonomistyringen.

Alligevel finder revisionsfirmaet ubetalte regninger og konti, som ikke er afstemt siden 1997, og Deloitte konkluderer, at der i dag er »alvorlige problemer«, samt at der i »2009 er perioder, hvor den basale økonomistyring ikke understøttes af en sikker drift.«

En lavine
Klaus Bondam betegner det som »en lavine«, der blev sat i gang, da han opdagede problemerne og forklarer sig med, at det er en enorm opgave at få styr på økonomien. Derfor fandt Deloitte stadig enorme problemer i forvaltningen et år efter, mener han.

»Det er enormt stort oprydningsarbejde, vi har haft. Det tager tid. Men selvfølgelig skal vores regninger betales til tiden. Alt andet er uacceptabelt. Det skal – med streg under skal – bringes i orden,« siger Klaus Bondam.

Men hvorfor har I i løbet af 12 måneder ikke fået rettet mere op på økonomistyringen?

»Det er vigtigt at forstå kompleksiteten i omfanget af problemerne. Vi har jo ikke bare fundet en stak regninger, der ikke er blevet betalt. Så havde vi jo gjort det dagen efter.

I løbet af foråret 2008 bliver det klart for forvaltningens direktion, at det her var af så omfattende en karakter, og der var så mange afledte effekter, som ikke var, som de skulle være.«

Peter Skærbæk, professor i offentlig regnskab og revision fra Handelshøjskolen i København kalder det for »problematisk«, at Klaus Bondam ikke har fået ordentlig styr på regnskaberne, da han har kendt til dem i et år.

Gode forklaringer
»Det er noget rod, når det har noget med penge at gøre, for det er statens midler, de forvalter, og så skal der være orden på det. Risikoen for, at der sker svindel øges også, når de ikke er opdateret,« siger han med henvisning til de konti, som i årevis ikke er blevet afstemt.

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Claus Haagen Jensen bakker op om sin forskerkollega.

»Der kræves ret gode forklaringer fra Hr. Bondams side,« siger han og påpeger, at den over et år lange oprydning kan blive problematisk for Bondam, fordi der er kommunalvalg til november.

»Det politiske ansvar bliver en klar realitet i sådan et tilfælde. Der må være vælgere i København, som får svært ved at stemme på Bondam efter det her.«