De nye fra filmskolen

De seks nyuddannede instruktører fra Den Danske Filmskole tror på spillefilmens fremtid – også dem, der vises i biograferne.

Foto: Leslie Holm

Et nyt landshold af filmmagere står på spring for at markere sig i den danske filmverden. Det drejer sig om både producere, tonemestre, klippere og filmfotografer, der i disse dage færdiggør deres uddannelse på Den Danske Filmskole i København. Lederen af Filmskolens instruktøruddannelse Jonas Wagner sammenligner det nye hold færdigguddannede instruktører med »vilde løver«, fordi de er entreprenante og fulde af sprængkraft. Her fortæller May el-Thoukhy, Søren Balle, Andreas Dalsgaard, Frida Barkfors, Nuka Wølk Mathiassen og Rúnar Rúnarsson om deres filmkunstneriske »bagage«, deres foretrukne filmskabere og hvad de hver især mener, at fremtiden vil bringe.

Søren Balle, 31 år
Mine forældre har fortalt (gentagne gange!) at jeg blev temmelig aggressiv og grådkvalt hysterisk, da jeg som 4-5 årig så »Lassie« for første gang!
Min afgangsfilm er en fortælling om at stå op for sig selv, pakket ind i en satirisk komedie om det danske arbejdsløshedssystem.
Favoritfilm: »Orkidétyven«, »Vertigo«, »The Royal Tennenbaums« »Blade Runner« og »The Big Lebowski«.
Bedste film i 2008 og i 2009: »No Country for Old Men« og »Lad den rette komme ind«.

Enhver spillefilm bør indeholde et menneske, jeg kan koble mig på og forstå.
Fremtidens filmoplevelse: Det varer sikkert ikke længe, inden de fleste har en 50” fladskærm på væggen, hvor man kan downloade film direkte til TVet. Men jeg tror også, at man indimellem har behov for at koble af, og det kan man i en kølig, mørk biograf med popcorn, plyssæder og en god film.

May el-Toukhy, 31 år
Første film der gjorde indtryk var »Tid til kærtegn« med Shirley MacLaine og Debra Winger, der handler om relationen mellem mor og datter. Jeg forstod den ikke rigtigt, men var dybt fascineret og underholdt.
Hvordan vil du beskrive din film med maks. tyve ord? Den er et farve/følelsesorgie, hvis omdrejningspunkt er en 19-årig pige, der lærer livets krinkelkroge lidt bedre at kende.
Forbilleder blandt instruktører er Woody Allen (får mig til at grine), Michael Haneke (får mig til at gruble) og Ang Lee (kan få mig til at græde).
Favoritfilm? »Annie Hall« (Woody Allen), »Caché« (Michael Haneke), »Ice Storm« (Ang Lee).
Bedste film set i 2008 og 2009 har været »Lad den rette komme ind« og i år »Revolutionary Road«.
Af kommende premierer glæder jeg mig til at se Scorseses Sinatra-film med Jamie Foxx i rollen som Old Blue Eyes.
Fremtidens filmoplevelse vil stadig være i biografen. Det fællesskab man føler, når man sidder i biografmørket kan ikke genskabes foran TV.

Nuka Wølk Mathiassen, 30 år
Første film der gjorde et indtryk var »Superman – The Movie«. Min egen film er et »socialrealistisk« sci-fi drama. Det er en personlig film og en beskeden hyldest til mine 80er-favoritfilm.
Mine forbilleder er Steven Spielberg, Martin Scorsese, Stanley Kubrick, Ridley Scott, David Fincher, Paul Thomas Anderson, Michel Gondry, Bong Joon-Ho og Sam Raimi. Og blandt de danske instruktører; Lars von Trier, Ole Bornedal, Nicolas Winding Refn.
Min favoritfilm er »E.T. the Extra-Terrestrial«.
Bedste film sidste år var »Lad den rette komme ind« og i år »The Wrestler«. Den premiere, jeg glæder mig mest til lige nu, er James Camerons 3D film »Avatar«.
Fremtidens filmoplevelse: Tanken om at man er inde i filmen kan virke foruroligende. Men personlig kan jeg ikke vente med at opleve det!

Frida Barkfors, 25 år
Svensk statsborger.
Første film der gjorde indtryk var »Never Ending Story«, fordi det er første gang, jeg husker, at jeg græd til en film (da hesten Artax døde). Og så var jeg meget fascineret af sexscenen i »Top Gun«.
Min film er en tragi­komedie og et multiplot om kærlighed, alkoholisme og et barn, der er meget sygt.
Forbillede blandt instruktører er Lasse Hallström, og min favoritfilm er hans »Mit liv som hund«.
Bedste film i 2008: »Into the Wild« af Sean Penn og i 2009 »Milk« af Gus Van Sant, »Rachel Getting Married« af Jonathan Demme og »Leonera« af Pablo Trapero.
Hvilken premiere glæder du dig mest til? »Where The Wild Things Are« af Spike Jonze.
Fremtidens filmoplevelse: Jeg tror, at folk down­loader i endnu større grad, og at kvaliteten på det, man downloader, er bedre.

Runar Runarsson, 32 år
Nationalitet: Islandsk.
Den første film der gjorde indtryk var »Lassie Come Home« – min barndoms traume. Filmen slutter med, at Lassie er helt alene op i bjergene og ikke kan finde vej hjem. Græd mig i søvn i en uge.
Hvordan vil du beskrive din film med tyve ord? Det er noget, som jeg lader andre om at gøre.
Forbilleder blandt instruktører? Ingen. Det er forskellige værker, men ikke personer, som inspirerer mig.
Min favoritfilm er »Pather Panchali« af Satyajit Ray.
Den bedste film jeg har set sidste år og i år er »Lad den rette komme ind« som er visuelt dejlig, og »Antichrist«, som har en fantastisk lydside.
Den filmpremiere jeg glæder mig mest til er »The Good Heart« af Dagur Kari.
Enhver spillefilm bør indeholde et ærligt hjerte.

Andreas M. Dalsgaard, 29 år
Første film der gjorde indtryk var »Busters Verden«, og så kan jeg huske min fars yndlingsfilm »Deer Hunter«. Stadig en af titlerne på min egen liste.
Hvordan vil du beskrive din film med maks. tyve ord? Det er en film om at rejse ud i verden. Om at miste sig selv. Om eventyret og savnet. Om mig selv.
Forbillede blandt instruktører? Lars von Trier er ikke til at komme udenom. Christoffer Boe er også på listen. Udenlandske Instruktører; Uha, mange. Gus van Sant.
Favoritfilm? Til ære for min far: »Deer Hunter«, og den bedste film, jeg har set sidste år er »Nobody Knows« af Koreeda Hirokazu.
Hvilken premiere glæder du dig mest til? »Antichrist«. Har ikke fået set den endnu.