Bogbjerget: En bog er ikke længere en bog

Bogen i dens traditionelle, trykte og indbundne form er i sandhed inde i en brydningstid.

En ting er, at den i dag sælges via mange forskellige kanaler, og en stor del af handlen foregår i cyberspace, hvor verdens største boghandel Amazon.com nu også vil producere bøger og dermed udfordrer forlagsbranchen med nye forretningsmodeller, som må give enhver forlægger (og boghandler) yderligere grå hår i hovedet. En anden ting er, at selve varen som aldrig før i litteraturhistorien er blevet konvertibel. I 2009 er en bog er ikke længere end bog, og læsning ikke bare læsning.

Tag nu bare den »bog« med MP3-afspiller, der ligger og flyder her på siden til højre. Den er tænkt, skrevet og produceret til vor tids unge læsere. Som sådan et lille Gesamtkunstwerk, skriver vores anmelder, der har taget konsekvensen af børn og unges måde at læse på i dag, hvor man har TV, PC, iPod og mobiltelefon kørende samtidig, og hele tiden glider ind og ud af læseprocessen.

I »Sirene«, der af forlaget betegnes som et »romanalbum«, læser man indledningsvis linje for linje, side for side, men pludselig åbner skriftbilledet sig i dramatisk tegnede og farvelagte opslag, mens MP3-afspilleren fra begyndelsen leverer musik, der ikke kun understøtter, men også stimulerer og udvider den billeddannelse, der foregår i læseren. Det virker, siger vor anmelder, og det samme siger unge, man præsenterer romanalbummet for. Ikke overraskende synes de, det er en befrielse, at en bog ikke længere er en bog.

På samme måde har mange voksne, der i forlængelse af ti års skolegang følte sig intellektuelt omklamret af bøger, fundet læseglæden igen via lydbogen. Endnu mangler den sit store folkelige gennembrud i Danmark, sådan som vi har set i landene omkring os, men det vil snart ske. Først og fremmest fordi lydbogen løfter den gode historie ud af den trykte bog og fører os tilbage til litteraturens oprindelige, mundtlige form. Lydbogen giver os al den sanselighed og intimitet tilbage, litteraturen havde blandt vore forfædre, hvor det vrimlede med mundtlige fortællere, og man ikke behøvede trykte bøger for at fortælle og tilegne sig en historie.

Som man kan læse forrest i denne sektion i dag, bliver ordentlige værktøjer til e-bogslæsning som Sony Reader og Amazon Kindle inden længe tilgængelige på det danske marked. Dermed vil vi næste sommer kunne ligge under palmerne på Costa del Sol og vælge et utal af bøger fra den virtuelle boghylde i det elektroniske læsebræt, der ikke fylder meget mere end passet. For nogen af os vil det herefter være slut med overvægten af ferielekture i kufferten, og forbi med tvivlsomme impulskøb i lufthavnskiosken kort før afgang. I stedet har vi et bibliotek med 300-400 bøger liggende i bunden af strandtasken.

Fagre nye verden? Tja. Måske var de trykte bøger i virkeligheden bare en lang parentes i litteraturens udvikling. Måske er vi af elektronisk vej på vej mod en fremtid, der til forveksling ligner den fjerne fortid, hvor fortællinger – snip, snap snude – var usynlige og lå i menneskets baghoved.