Ungdomshuset: - Det var ikke os

Det var ikke Ungdomshuset som stod bag fredagens omfattende hærværk i København, siger husets talsmand. Øjenvidne og ekspert er enig.

Foto: Peter Helles Eriksen
Skal man tro talsmanden fra Ungdomshuset, var det ikke autonome herfra, som fredag nat smadrede for hundredtusindvis af kroner i Københavns indre by.

”Det var ikke noget, som vi havde arrangeret, og vi holdt selv en stor fest samme aften,” siger husets talsmand, Josh, som ikke ønsker at stå frem med sit efternavn.

Og den forklaring får han opbakning til af Niels Fastrup, der er journalist på magasinet Modkraft og blandt dem i Danmark, der kender det autonome miljø bedst. Som journalist deltog han selv i festen i Hyskenstræde, hvor han kendte mange af deltagerne.

”De fleste af dem som deltog, var i midten af tyverne, og tilhørte ikke den gruppe, som kommer i Ungdomshuset,« siger han.

Autonome studerende
Ifølge Niels Fastrup kommer langt de fleste af dem som deltog i festen derimod fra et helt andet hus: Københavns Universitetet.

»Indenfor det autonome miljø er der forskellige grupper. Brugerne af Ungdomshuset er typisk ret unge og meget punktagtige, mens de folk, der var med fredag, tilhører det segment af det autonome miljø, som går på universitet og til daglig sidder med næsen begravet i bøger,« forklarer han.

Dermed har Ungdomshuset tilsyneladende afværget politikernes trussel om at fjerne støtten til deres hus på Dortheavej i Københavns Nordvestkvarter.

”Viser det sig, at hærværket blev planlagt og udført af unge fra Ungdomshuset, vil det få mig til at se meget kritisk på, om kommunen skal blive ved med at give tilskud til huset,” lød ellers i dagens udgave af Politiken fra Københavns kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev.