Thomas Larsen: Løkke siger nej til valg

Når Lars Løkke Rasmussen om få dage kan tage hul på arbejdet som Danmarks nye statsminister, står han over for en opgave af monstrøse dimensioner.

Foto: Casper Christoffersen
Når Lars Løkke Rasmussen om få dage kan tage hul på arbejdet som Danmarks nye statsminister, står han over for en opgave af monstrøse dimensioner, for Anders Fogh Rasmussen har givet sin efterfølger den sværest tænkelige start.

Et godt udtryk for Løkkes hårde udgangspunkt er oppositionens forstærkede krav om, at der bør udskrives folketingsvalg efter Foghs forventede afgang som statsminister, for ifølge oppositionspartierne har Lars Løkke Rasmussen ikke ”et folkeligt mandat.”

Når kravet om valg fremføres igen og igen i disse døgn, er det selvfølgelig, fordi det samlede oppositionshold sanser, at Lars Løkke Rasmussen har et alvorligt problem med vælgerne, som ikke er entusiastiske overfor Løkke som regeringschef. En spritny måling fra dagbladet Børsen demonstrerer i dag endnu engang, at flertallet af vælgerne foretrækker Helle Thorning-Schmidt frem for Lars Løkke Rasmussen, mens andre målinger viser, at danskerne hellere ser Lene Espersen end Lars Løkke som ny borgerlig statsminister.

I måling efter måling dømmer danskerne Venstres kronprins ude.

  • Gallup: Thorning slår Løkke


  • Løkke klar med plan for magtovertagelse


  • Fogh: Løkke er særdeles kvalificeret


  • Løkkes tur


  • Ikke valg
    Én ting er imidlertid sikker: Der udskrives ikke folketingsvalg om få dage, for i VK-lejren er man naturligvis klar over, at det vil være en højst risikabel affære, og man ved udmærket, at man risikerer at tabe regeringsmagten på gulvet.

    Tværtimod skal Lars Løkke Rasmussen udnytte det faktum, at han kan regere helt frem til efteråret 2011, før han formelt set er tvunget til at udskrive et folketingsvalg. Tiden frem til valget skal han bruge til at demonstrere over for de skeptiske danskere, at han rent faktisk har format, kompetence og pondus til at være den nye regeringschef, som et flertal af vælgerne kan have tillid til.

    Derfor skal oppositionens krav om ny valg alene ses som et eksempel på den benhårde kampagne, som de vil møde Lars Løkke Rasmussen med fra første dag.

    Får ikke 100 dages friheds
    I amerikansk taler man ofte om, at en ny præsident har 100 dages frihed – de såkaldte hvedebrødsdage – hvor han får lov til at fremlægge forslag uden at blive angrebet så frontalt og hårdt af sine politiske modstandere. Men en sådan politisk fredstid – eller våbenhvile – kommer Løkke ikke til at opleve.

    Reelt har Helle Thorning-Schmidt, Villy Søvndal og Margrethe Vestager allerede indledt bølgen af angreb mod Lars Løkke Rasmussen. Udover anklagerne om, at Løkke ikke har et mandat fra vælgerne, vil han politisk blive mødt med anklager om, at han har været chefarkitekten bag en uretfærdig skattereform, som øger uligheden mellem danskerne, og at han har været frontløber for privatiseringer, som har delt danskerne op i et A- og B-hold på sundhedsområdet. Disse angrebspunkter ruller oppositionen allerede frem mod den kommende regeringschef.

    Når Lars Løkke Rasmussen – som forventet – overtager ledelsen af landet, må han derfor se i øjnene, at udfordringerne står i kø.

    Anders Fogh Rasmussen forlader ikke blot Danmark midt i en enorm økonomisk krise. Han overlader også den svære håndtering af klimatopmødet i København til sin efterfølger. Dertil kommer, at oppositionen lugter blod og derfor har indledt stormløbet mod Løkke, allerede inden han har sat sig i statsministerstolen.