Danske serietegnere udkommer i USA

Ny antologi kan måske skaffe danske tegneseriekunstnere ind på det amerikanske marked, siger forlagsmand Steffen P. Maarup.

Tegneserien som kunstart oplever i disse år en guldalder, hvor især amerikanske tegnere er leveringsdygtige i den ene mesterlige grafiske roman efter det anden.

Men danske tegnere kan også være med, oven i købet på amerikanernes hjemmebane. Til juni udkommer en amerikansk antologi med de bedste danske tegneserier fra dette årtusind. Samlingen udkommer på Fantagraphics der ubetinget er det førende tegneserieforlag, hvad angår ny tegneseriekunst. »From Wonderland with Love. Danish Comics in the Third Millennium« er blevet til på initiativ fra Steffen P. Maarup, der har forlaget Aben Maler, og bogen får bidrag fra 19 vidt forskellige tegneseriekunstnere.

»USA er meget længere fremme hvad angår udgivelsen af fremragende, nye grafiske noveller. I Danmark er seriekunstnerne også godt orienterede i nye retninger, men får ikke udgivet nær så meget. Derfor håber jeg, at antologien kan fungere som et visitkort for de danske kunstnere, og jeg tror bestemt ikke, at det er umuligt for en håndfuld af dem at få bogkontrakter i USA,« siger Steffen Maarup.

Spænder bredt
Der er jævnligt grafiske romaner på den amerikanske bestseller-liste, og de bedst sælgende er udkommet i oplag på over 100.000. I Danmark udkommer tegneserie-romaner maksimalt i 2.000 eksemplarer.

»From Wonderland ...« spænder bredt i sit indhold: Fra Nikoline Werdelins skarpe hverdagssatire over HuskMitNavns skæve vittighedstegninger til Julie Nords billedkunstneriske indslag på den danske tegneseriescene. Tegnerne tæller både yngre som Simon Bukhave og kunstnere, der længe har lavet serier, som Peter Kielland. Thomas Thorhauge har tegnet omslaget. Bogen har premiere i juni på den amerikanske tegneseriefestival MoCCA Festival 2009, som er The Museum of Comic and Cartoon Arts årlige tegneseriefestival i New York, hvor flere af tegnerne også vil være til stede. Forlaget Fantagraphics har eksisteret siden 1976 og har blandt andre udgivet Robert Crumb, Daniel Clowes, Chris Ware, Jaime & Gilbert Hernandez, Joe Sacco og genudgivelsen af Charles M. Schulz’ »Radiserne«.