Københavns trafik får hug af spareøksen

En række projekter, der skulle have forbedret trafikken og trafiksikkerheden i København, er blevet annulleret eller udskudt på ubestemt tid. Det er en konsekvens af det nye budgetforlig mellem S, V, K og DF. PDF: Annullerede anlægsprojekter PDF: Udskudte anlægsprojekter

Foto: Brian Bergman
Trafikken i København er blevet den store taber i det budgetforlig, som Socialdemokraterne på Rådhuset indgik med de borgerlige partier V, K og DF i torsdags.

Anlægsbudgettet for Teknik- og Miljøforvaltningen reduceres med ikke mindre end milliard kroner for at kabalen går op. En del af pengene går til den skattelettelse på 0,2 pct., som københavnerne høster næste år.

En stor del går også til at dække hullet som følge af, at der ikke kommer indtægter fra grundsalg i forbindelse med det skrinlagte boligprojekt på Kløvermarken.

Ifølge et notat fra Teknik- og Miljøforvaltningen bliver konsekvenserne, at en række planlagte og tiltrængte trafiksikkerhedsprojekter på bl.a. skoleveje og ved det nye ungdomshus på Dortheavej enten bliver annulleret eller udskudt på ubestemt tid.

Derudover afsættes der ikke de cirka 90 mio. ekstra kroner, som er nødvendigt for at få genoprettet det nedslidte vejnet. Dermed kan trafikanterne ifølge forvaltningen komme til at opleve endnu flere hullede veje, og kommunen skubber en genopretnings-regning, der kun bliver større og større, foran sig.

Cykelbystrategi i fare
Ambitionen om, at København skal være verdens førende cykelby er også kommet i fare i forbindelse med det nye budgetforlig, fremgår det af notatet.

Projekter for over 50 mio. kr. til cykelruter og andre trafiksikkerhedstiltag for cyklister er udskudt på ubestemt tid.

Og hvis cyklisterne i stedet vælger at tage bilen, kan det blive et problem at stille den fra sig igen. Hele den københavnske parkeringsstrategi med nye underjordiske p-pladser sættes i bero.

Også den kollektive trafik må betale en pris i budgettet for næste år. En række tiltag, der skulle forbedre bussernes mulighed for at komme hurtigere frem i trafikken, er skrinlagt. Det samme er en række forbedringer af forpladserne på Metro Cityringens kommende stationer.

Ud over trafikken bliver der heller ikke råd til en række planlagte byfornyelsesprojektet.