TV 2 går uden om Filminstituttet

TV 2 øremærker nogle af stationens filmstøttepenge til projekter, som Filminstituttet ikke er med i. På Filminstituttet ser man til med bekymring over at være blevet sat på sidelinjen.

Anders Matthesens nye film »Sorte Kugler« er en af de film, der er blevet til i et samarbejde mellem TV 2 og Nimbus Film, men uden om Filminstituttet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen

TV 2 bruger en betydelig del af stationens støtte til dansk film på projekter, som Filminstituttet ikke er involveret i. Mest markant er den såkaldte Nimbus-aftale, hvor TV 2 på forhånd har bundet 12 mio. kroner om året til film, som Nimbus Film står for. Filmene bliver lavet med det, man kalder en »forenklet finansiering«, som indebærer, at de højst må koste 12 mio. kroner hver og skal finansieres uden om Filminstituttet.

TV 2 ser konstruktionen som en klar fordel, fordi stationen på den måde kan lave billige film uden at skulle igennem Filminstituttets langsommelige godkendelsesproces. Men på Filminstituttet er man bekymret over, at TV 2 øremærker en del af de 58 mio. kr., stationen i det seneste filmforlig blev pålagt at støtte dansk film med om året.

»Vi mener, at hele ånden i filmforliget er, at TV-stationerne og Filminstitutionerne går sammen om at løfte projekterne, så vi i fællesskab skaber en passende økonomisk ramme. Det her giver en uhensigtsmæssig måde at bruge pengene på,« siger administrerende direktør i Filminstituttet Henrik Bo Nielsen.

Magtfordeling ændret
Berlingske Tidende har i en række artikler de seneste dage beskrevet, hvordan det nuværende filmforlig har ændret magtfordelingen i dansk film.

DR og TV 2 er blevet pålagt at hæve støtten med et tocifret millionbeløb, mens Filminstituttet har fået skåret et tilsvarende beløb. Det betyder, at TV-stationerne reelt kan bestemme, hvilke film der bliver til noget. Og altså også, at de kan gå helt uden om Filminstituttet.

»Filminstituttet burde være garanten for det filmfaglige og for, at vi får den optimale spredning i dansk film. Men her har vi ingen som helst indflydelse på, hvilke projekter, TV 2 støtter, og hvilken udvikling den del af dansk film får,« siger Henrik Bo Nielsen.

Hvad er det, der går tabt ved, at TV 2 går uden om Filminstituttet?

»Vi tror, at den sparring og den dialog, der er mellem Filminstituttet, TV-stationerne og de kreative mennesker, der skaber værkerne, er den rigtige model. Det er bl.a. det, der har skabt en rimelig succes i dansk film,« siger Henrik Bo Nielsen.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra TV 2s programdirektør, Keld Reinicke, på Filminstituttets kritik, da han holder ferie. Men forleden forklarede han over for Berlingske Tidende, hvorfor TV 2 vælger at gå uden om Filminstituttet.

»Det, vi på TV 2 har manglet allermest, er nye talenter, men problemet ved den traditionelle støtteordning er, at man ofte tager de sikre kort – de etablerede navne i filmbranchen. Derfor har vi lavet den aftale med Nimbus, at to ud af fem nøglepositioner i de her film skal være debutanter,« sagde han og betegnede i øvrigt TV 2s forhold til Filminstituttet som »fint«.

Samme interesser
Birgitte Hald, filmproducent og medstifter af Nimbus Film, forstår principielt godt Filminstituttets bekymring over at blive sat på sidelinjen. Men hun mener, at kritikken skal rettes mod politikkerne, der lavede filmforliget.

»Vi kan som filmproducenter ikke bare sætte os ned og klage over, at filmforliget blev som det blev. Den her aftale med TV 2 har været vores måde at agere på i den nye situation, forliget skabte. Og så havde vi en sammenfaldende interesse med TV 2 i at få nogle nye navne ind,« siger Birgitte Hald.

Den første film, Anders Matthesens »Sorte kugler«, er allerede indspillet og kommer i biograferne næste år. Desuden skal Thomas Vinterberg sandsynligvis instruere en af filmene i aftalen med TV 2.