Derfor lyder en Stradivarius bedre

Forskere har måske svaret på, hvorfor de 300 år gamle violiner aldrig er blevet overgået.

Himmelsk lyd eller kattejammer afhænger selvfølgelig af musikeren. Men måske også af træets tæthed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox

Der er ikke noget over eller ved siden af de toner, der strømmer ud af en Stradivarius. Nu har forskere et hollandsk universitet måske fundet svaret på, hvorfor alverdens topviolinister sværger til de gamle og særdeles kostbare instrumenter.:

Stradivarius' hemmelighed ligger i træet snarere end alle de andre fine detaljer i håndværket.

En smule kryptisk, men ikke desto mindre mener en hollandsk forsker at have knækket gåden om de to violinbyggere, Antonio Stradivari og Giuseppe Guarneri Del Gesus, magi.

Holdningen har i århundreder været at de to er toppen af poppen – så at sige – inden for violiner.

På trods af bedre teknikker, finere instrumenter og alskens teknologi, så giver de 300 år gamle violiner stadig den bedste lydkvalitet.

Men hvorfor? Hvordan kan det være, at Antonio Stradivaris violiner stadig regnes for bedre end de moderne? Takket være nymodens lægevidenskabelig teknologi mener Dr. Berend Stoel fra Leiden University i Holland ifølge The Independent at have fundet svaret.

Han har sammen med en violinbygger lagt fem af mesterværkerne og fem moderne violiner i en CT-scanner, der normalt bruges til at undersøge lunger. Problemet med Stradivarius’ gåde har nemlig været, at man ikke har kunnet undersøge de gamle og skrøbelige violiner grundigt af frygt for at ødelægge dem.

Træets vokseperiode
Scanneren gav et billede af tætheden i træet, og her var de gamle violiner markant anderledes end de nybyggede. Træ, der er vokset op om foråret er mindre tæt end træ, der er vokset op om sommeren.

Det er derfor ikke ligegyldigt hvilken del af træet, man tager til violinbygning, og ifølge dr. Stoel har de gamle violiner et fremragende balanceret mix af de to typer.

»Tidlig fremvokset træ fra om foråret sørger for at vandet bliver transporteret, og derfor er det mere porøst end sent fremvokset træ, som støtter bedre i strukturen,« siger dr. Stoel til The Independent og uddyber:

»Vibrations- og lyd-karakteristikkerne i en violin er bestemt af et intruments geometri og hvad materialerne, den er bygget af, indeholder,« siger dr. Stoel.