Lav din egen manga

Spil: ”Manga Creator” er et nemt og sjovt værktøj for børn med en tegneserietegner i maven.

Giv ungerne et kreativt alternativ til de almindelige spil og se fantasi i fri udfoldelse. Fold sammen
Læs mere

Indtil videre har denne plads kun været tilegnet anmeldelser af rendyrkede spil, men nu er det på tide at udvide horisonten en smule.

For ”Manga Creator” giver børn i alle aldre en chance for at skabe deres egne tegneserier, og selvom det er et ret begrænset værktøj som ikke kan måle sig med de professionelle programmer, lever det højt på sin evne til at motivere fantasien.

Jeg havde egentlig ikke tænkt mig at skrive om ”Manga Creator”, for efter en hurtig indledende gennemgang fandt jeg det ret overfladisk, og desuden er jeg jo alt for gammel og konform til selv at gide eller kunne skabe noget kreativt.

Men så kom min datter på ti år på banen. Silke elsker både at tegne og se tegnefilm, så jeg overlod med god samvittighed det til hende at vurdere, om der reelt var noget at komme efter.

Der gik fire timer, hvor jeg ikke fik et ord ud af hende, men blot kunne iagttage hvordan dyb koncentration foran en skærm tager sig ud, når man er ti.

Fire timer er lang tid, men så var hendes første seks-siders tegneserie kaldet ”Skjult Ondskab” også klar, fulgt af en detaljeret analyse af ”Manga Creator”.

De gode ting først: ”Det bedste ved det hele er, at det er nemt at komme i gang. Man vælger bare en figur og en baggrund, og så kan man nemt få det til at passe sammen, fx ved at gøre figuren større eller mindre, og man kan også skifte ansigtsudtryk på dem.

Der er nogle ret nuttede figurer, bl.a. en lille kat og en sej pige, men samtidig er der også nogle klamme væsner, og det gør at det er nemt at finde på historier, fordi man både kan lave noget, hvor de slås, men også kan få plads til kærlighed. ”Skjult Ondskab” handler fx om en detektiv-pige, som skal finde et lille nuttet dyr, men så viser det sig, at dyret i virkeligheden er et stort monster. Heldigvis møder hun sin nye kæreste, som hjælper hende med at klare det til sidst”.

Flere tøser tak!
De mindre gode ting ved ”Manga Creator” er i følge Silke, at der ikke er så mange forskellige figurer og baggrunde med, som man kunne ønske sig.

Der er også lagt større vægt på ”drenge”-ting som slåskampe og monstre, mens der godt kunne være flere nuttede figurer (og seje tøser!), og flere ansigtsudtryk til dem.

Set fra mit knastørre teknologiske hjørne synes jeg også, det kunne have været på sin plads, hvis man kunne importere sine egne billeder eller grafik ind i tegneserien.

Men måske ville det bryde for meget med stilen, som jo er manga, dvs. den japanske tegnestil, som bl.a. er kendt for sine figurer med de karakteristisk store øjne.

Silkes dom over ”Manga Creator” ender på fem ud af seks stjerner, en høj karakter, som mestendels opnås, fordi ”man får lyst til at digte historier, og det er sejt at få dem til at ligne dem, man ser i Cartoon Network”, som hun udtrykker det.

Der kommer også pluspoint ind på kontoen, fordi det er meget nemt at printe sine værker ud, og udskriftskvaliteten er ganske glimrende.

Sidst men ikke mindst spiller prisen også en rolle. ”Manga Creator” koster en tredjedel, men udfordrer fantasien tre gange så meget som de fleste andre spil.

Ikke tosset.

Se en demonstrationsvideo