Derfor er København verdens lækreste by

I lørdags offentliggjorde feinschmecker-magasinet Monocle sin årlige top 25-liste over, hvilke byer i verden, der er bedst at bo i. Læs her hvorfor København ligger på 1. pladsen. VIDEO: København er verdens bedste by

Danmarks nye skuespilhus på Kvæsthusbroen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Torben Åndahl
Der er mange grunde til, at København i år kommer ind på den øverste plads på listen over, hvilke byer i verden, der er bedst at bo i – ifølge feinschmeckermagasinet Monocle.

Statistisk er Københavns 1.600 årlige solskinstimer en af grundene – men det er også de 167 biografskærme fordelt på 32 biografer og den lave mordrate med seks mord om året.

Det er af stor betydning, at 54,9 procent af vores affald blev genbrugt i 2006, og at 5.000 nye firmaer ser dagens lys i København hvert år, hvilket gav Danmark en femteplads over de mest innovative lande i verden, da den Europæiske Kommission lavede sådan en liste.

Vores tolerance spiller også ind, og i bladet bemærker de, at vi siden 1980 har haft en aktiv ligestillingspolitik, og at det siden 1989 har været muligt for homoseksuelle at indgå registreret partnerskab.

Når Monocle laver deres liste, kigger de både på den videnskabelige del og sammenligner forskellige statistiske tal, men derudover er det også en personlig vurdering.

Det er ikke nemt at måle, hvilken by der er hyggeligst, derfor har skribenterne på Monocle selv været ude og opleve de omtrent 40 byer, som kvalificerede sig til listen. Og her faldt de blandt andet for københavnernes gode humor, vores intellekt og naturligvis lagde de også mærke til vores gode udseende:

»Det gør det meget sjovere at gå en tur på gaden. Man kan se, at folk er glade, og i København ser folk bare godt ud,« siger Tyler Brûlé, Chefredaktør på Monocle.

Han har jævnligt besøgt byen de sidste 12 år, og han er manden bag artiklen, som beskriver København. Han mener, byudviklerne i København har fat i det rigtige ved at forbedre indbyggernes livskvalitet.

Eksempelvis nævner han, at det kun tager fem minutter at cykle til en grøn park, og at man flere steder har mulighed for at komme ud og bade, som for eksempel i den rene havn. Han mener faktisk, at byen nærmest er designet til at bo i.

»Danmark er internationalt kendt for godt design og designere, men det viser sig også i byen, hvor godt design er med til at forbedre borgernes livskvalitet,« siger Tyler Brûlé. Han nævner eksempelvis metroen som en af de allervigtigste grunde til, at København ligger øverst i år.

»Man ankommer i en topmoderne lufthavn, og metroen gør, at man hurtigt står i midten af byen.«

Brûlé mener, at den første test af, om en by er godt planlagt starter, når man tager det første skridt fra flyet eller toget, og så måler de forhindringer, der er frem til den endelige destination.

Det er hans erfaring, at der i København er så godt som ingen forhindringer. Når man så er i byen, kan man nyde godt af, at København har den mest kvalificerede barista-scene nord for Italien.

Man kan opleve interiør- og kunstinnovation på Karriere, fremragende drinks på K Bar og en rigtig god madkultur. Det er alt sammen faktorer, der har spillet ind på valget af København.

»Mens München ikke har bevæget sig synderligt siden sidste år, bliver København stadigvæk ved med at blive bedre,« siger Brûlé og hentyder til Københavns kulturliv.

Han nævner blandt andet, at der er kommet en masse nye gallerier, og han sætter stor pris på iværksætterånden, som sørger for en masse små uafhængige forretninger.

Siden sidste år er der også kommet nogle nye kriterier, som skal opfyldes for at komme i betragtning til den prestigefyldte liste.

»Vi har spurgt læserne, hvad der betyder allermest for dem, og det er altid dét samme, de svarer: Byen skal være hyggelig, have den rette størrelse, det vil sige at tingene skal ligge i gåafstand, der skal være hurtig adgang til natur, og så skal byen have intimitet,« siger Tyler Brûlé og fortæller, at det er intimiteten, han synes allerbedst om ved København. Men han mener også, at det er en af de udfordringer København står med i fremtiden.

»Man har på det seneste bygget mange bygninger med glasfacader, og det er anti-københavnsk.«

Han advarer mod, flere områder udvikler sig til nogle rigmands-ghettoer eller kontorer for internationale virksomheder. Han mener også, at priserne på huse og lejligheder skal være mere overkommelige, og så skal man sikre sig, at byen forbliver en cykelby.

Faktisk var det bekymrende tæt på, at København ikke fik førstepladsen i år, fordi man endnu ikke havde fundet et virkelig fænomenalt hotel. Men det var kun, indtil man stødte på den nyrenoverede Nimb-bygning i Tivoli, og på Tyler Brûlés mange besøg i København har han også lagt mærke til andre ting, som han er sikker på forbedrer Københavnernes livskvalitet.

For eksempel nævnes vore reolkultur. Der findes ikke et godt hjem eller et kontor uden Montana, skriver han. Han nævner cykelmagerens cykler uden håndbremser, den flade brødrister og så kan han godt lide, at vi har en kultur, hvor man kan efterlade sine børn i barnevognen udenfor. Og som han spørger sig selv til sidst i sin artikel:

»Danskerne bliver vurderet til at være de lykkeligste mennesker i verden, og er der nogen grund til, at de ikke skulle være det?«

»Man kan se, at folk er glade, og i København ser folk bare godt ud«