De unge får 1.800 m2

De unge får et nyt ungdomshus på Dortheavej 61 i Københavns Nordvestkvarter. Det blev de unge og det politisk flertal på Københavns Råhus enige om tirsdag. Overborgmester Ritt Bjerregaard kalder aftalen ”en god løsning”. PDF: Læs aftaleteksten om det ny ungdomshus

Foto: Michael Bothager
Efter omfattende uroligheder og måneders intense forhandlinger er et flertal på Københavns Rådhus blevet enige med de unge fra miljøet omkring det tidligere ungdomshus på Jagtvej 69 om placeringen af et nyt ungdomshus.

Her til formiddag indgik parterne en aftale, der indebærer, at de unge får stillet halvdelen af det nuværende kulturhus på Dortheavej 61 i Nordvestkvarteret til rådighed som ungdomshus. Bygningen indeholder bl.a. en koncertsal og køkkenfaciliteter, og med et areal på ca. 1.800 m2 lever tilbuddet op til de krav, de unge har stillet til et nyt ungdomshus.

Overborgmester Ritt Bjerregaard (S) glæder sig over aftalen, der desuden lægger op til et samarbejde mellem ungdomshuset og det nuværende kulturhus, der forbliver i den resterende del af bygningen.

»Jeg mener, at vi har fundet en god løsning, som både et politisk flertal og de unge kan se perspektiver i,« siger Ritt Bjerregaard, der understreger, at aftalen skal sende i høring i lokalområdet.

Ifølge aftalen kompenseres kulturhuset ved at få stillet den tidligere Lygten Station ved Nørrebro Station til rådighed – plus en række lokaler på adressen Tomsgårdsvej 23C. De Radikales gruppeformand på Københavns Rådhus, Manu Sareen, ser dermed aftalen som en sejr for alle parter.

»Vi står faktisk med tre vindere i den her sag. Som politikere har vi fundet en god løsning, de unge får et ungdomshus og kulturhuset for samlet set flere kvadratmeter end i dag. Så alt i alt er jeg meget positiv,« siger Manu Sareen.

Også SFs ungdomshusordfører, Frank Hedegaard, er tilfreds med aftalen. SF har ellers hidtil fastholdt, at Frederikssundsvejens Skole, der lukker som folkeskole til sommer, skulle tilbydes unge.

»De unge får nu et sted, de gerne vil have, og det er vi i SF godt tilfredse med. Nu må vi så høre, hvad lokalrådet siger til aftalen,« siger Frank Hedegaard.

Rent praktisk vil overdragelsen af det nye ungdomshus ske ved, at kommunen lejer bygningen ud til Fonden Jagtvej 69, der så igen stiller lokalerne til rådighed for de unge. Fonden vil få et økonomisk tilskud fra kommunen, der svarer til huslejen, men fonden skal selv betale for el, vand og varme, vedligeholde og indretning.

Advokat Knud Foldschack, der repræsenterer Fonden Jagtvej 69, er med egne ord både slot og ydmyg over, at aftalen om ungdomshuset nu er faldet på plads.

»Det er en glædes dag i dag. Nu er der kun et forslag på bordet, og det forslag bakkes op både af de unge og et flertal af politikerne. Dermed er de tidligere forslag, Frederikssundsvejens Skole og Bavnehøj, samtidig taget af bordet,« siger Knud Foldschack.

Ritt Bjerregaard skal i eftermiddag drøfte planerne med kulturhusets formandskab. Herefter sendes aftalen i høring, og først når høringssvarerne ligger klar kan ungdomshuset vedtages endeligt.

Ifølge tidsplanen vil den endelige vedtagelse ske på et møde i Borgerrepræsentationen den 11. juni – hvis altså ikke naboprotesterne bliver så voldsomme, at planen alligevel ikke lader sig gennemføre.