Derfor er mænd utro

Hvis mænds naturlige instinkt er at føre arten videre, hvorfor er de så stadig deres kærester og koner utro, når nu 24 ud af 25 børn bliver født inden for parforholdets rammer?

Moderne mænd har masser af primitive instinkter og masser af fristelser - alligevel bliver næsten alle børn født i et parforhold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Simon Knudsen
Der er sket meget med den menneskelige han, siden aberne stod for at føre arten videre.

Dengang gik alt ud på netop dette at føre arten videre, men i dag er tingene langt mere komplicerede, for nu forelsker vi os og danner familie samtidig med at instinktet for at føre arten og vores egen slægt videre består.

Det er afsættet for den populære og anerkendte britiske zoolog og etnolog Desmond Morris, som i et uddrag fra sin nye bog trykt i The Times forsøger at finde en forklaring på ægteskabelige sidespring i menneskeracens evolutionære udvikling.

Respekt

I fortidige stammesamfund begyndte der at opstå flere fordele ved at danne par.

De mandlige jægere havde brug for at samarbejde for ved fælles hjælp at nedlægge spiseligt bytte, og et godt samarbejde kræver som oftest gensidig respekt.

Jægerne deltes derfor om stammens kvinder for at skabe ro på de indre linjer.

En anden fordel ved at danne par var, at det førte far/søn forhold med sig, og børnene fik på den måde mere tryghed og beskyttelse.

Det var altså nemmere for de små poder at overleve, når far kunne give en hånd under opvæksten, og omvendt var det, ifølge Desmond Morris, en sand fornøjelse for fædrene at se slægten blive ført videre.

Instinktets grimme ansagt

Men, men. Hensyn til familien er en ting, en anden er menneskelig natur.

For selv om de mange fordele ved tosomheden tilsyneladende har været forankrede siden mennesker jagede i stammesamfund, stikker instinktet sit grimme ansigt frem nu og da.

For enhver mand vil i selskab med en voksen kvinde, han hverken er gift eller kærester med, føle instinktiv trang til et hurtigt samleje, mener Morris. Også selvom han aldrig vil møde denne kvinde igen. Simpelthen fordi det giver ham chancen for at medvirke til at sætte et barn i verden.

Undersøgelse

Diskussionen om mænds eventuelle primitive adfærd er hørt før, men Desmond Morris knytter spørgsmålet op på en undersøgelse, der tilsyneladende slår fast, at 24 ud af 25 nyfødte børn bliver født i parforhold, der som beskrevet har eksisteret siden jægersamfundene.

Det vil sige, at selv i disse seksuelt frigjorte tider bliver kun ét ud af 25 børn født som et resultat af mænds primitive instinkter.

Evolutionær trend

Det oplagte spørgsmål er dernæst, hvorfor mænd så overhovedet kigger efter andre kvinder og ikke så sjældent endda falder i sidespringets umoralske fælde? For det er jo åbenbart ikke her, slægten føres videre.

Forklaringen findes i det, som Desmond Morris kalder en evolutionær trend. Den fortæller, at menneskene er blevet mere og mere barnlige over en lettere uoverskuelig periode på omkring 1 million år.

Barnlig betyder i sammenhængen legesyg og nysgerrig, og hvor trenden har haft stor positiv betydning for ingeniørkunsten, har den til gengæld ført til flere vanskeligheder for parforholdet.

For Desmond Morris mener, at det er denne nysgerrighed, der får tankerne til at løbe af med gifte mænd, når de ser en attraktiv fremmed af det modsatte køn. - Hvordan mon det ville være at have sex med hende?

Langt de fleste gange kan nysgerrigheden tøjles til at forblive en fantasi, men fra tid til anden går det galt, manden går over stregen og han har med et knips været sin kæreste eller kone utro.

Nutidens fristelser

I stammerne tilbage i jægersamfundet var der ikke mange kvinder til at vække mændenes nysgerrighed.

Nutidens jagtmarker er til gengæld fyldt med fristelser, og det er dem, der er årsag til utroskab og ikke mænds instinkt for at føre arten videre, mener Desmond Morris.

På The Times onlineudgave har flere læsere kommenteret på artiklen. Julian fra Warwick noterer sig, at artiklen er den kedeligste, han nogensinde har læst om sex.