Amy og de spildte talenter

Koncert. Det var et brændt barn på vej ud over rockmytologien med 120 km. i timen, der kun i perifære glimt fik vist prøver på sit unikke talent i København. Amy Winehouse burde slet ikke turnere.

Amy Winehouse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kieran Doherty
Er du enig?
Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Der er salte tårer på min blok. Så meget talent, så stor og unik en stemme. Og så … 24 år er hun, engelske Amy Winehouse. Og lige nu er hun ved at smide en af de mest lovende og musikalsk interessante karrierer i moderne musik på gulvet.

Det var tydeligt i det for længst udsolgte Store Vega i København. Salen sitrede af spænding og forventning, og de lokale popstjerner med Tim Christensen i spidsen var der for at høre og lære.

Naturligvis, for i februar udsendte Amy Winehouse sit andet og helt igennem fremragende album "Back in Black", der den dag i dag er en overordentlig stærk kandidat til titlen som årets bedste album.

Desværre har Amy Winehouse brugt det sidste halve år på at udleve den klichéfyldte myte om popstjernen i overhalingsbanen med en konstant højoktan af skiftevis narkotika og alkohol i blodet. Siden i sommers er hun tjekket ind og ud af afvænningsklinikker for at forlade dem igen til fordel for klirrende flasker og lammende kemiske forbindelser.

At hun overhovedet kom til København og entrede scenen i Store Vega sammen med sine ni mandlige musikere, der soultraditionen tro var klædt i mørke jakkesæt og hvide skjorter, var et af den slags hverdagsmirakler, der kan gå både år og dag imellem.

Hun kom trippende ganske sagte. Med sit enorme, kulsorte hår bundet med en halsklud foran. Blodrøde læber, lange, sorte øjenvipper. Der til en stropkjole så lille, kort og kropsnær, at den virkelig udstillede hendes skræmmende, spinkle korps, ikke mindst de knogletynde, tatoverede arme. Om nogen lignede Amy Winehouse en blanding af en anorektisk teenager og en amerikansk Diner-servirice fra 1950'erne.

Først en fem-seks numre inde i koncerten, kom der reelt livstegn fra sangerinden. Det kom, da hun havde brugt mere tid på at drikke sin medbragte, jeg gætter på at det var rom og cola, end på at synge sine smukke og ørehængende sange.

Prompte lettede salen sig frem på tå og vuggede med, da det første af aftenens to højdepunkter, titelnummret "Back in Black" smøg sig ud igennem højttalerne. Amy Winehouse vrikkede sagte, mekanisk med hofterne, kikkede direkte op i rampelyset og vendte det hvide ud af øjnene. I de minutter havde hun det øjensynligt bare nogenlunde.

Så godt som resten af den 70 minutter korte koncert var hendes blik en snedronnings. Koldt, kynisk og destruktivt.

Momentvist blev man ramt. Af hendes indiskutable naturtalent. Når hun er bedst, finder hun sin egen melodi, sin egen frasering. I topform er hun i 99 ud af 100 tilfælde komplet uforudsigelig. Fuld af personlighed. Her er hun ikke bare en ung sangerinde med et gigantisk næb, som lukrerer på bigbandjazz, underskøn soulmusik fra dengang grammofonplader kunne gå i stykker på stuegulvet, på orkestral popmusik fra dengang Burt Bacharach var ung og på britisk ska-reggae fra senhalvfjerdserne. Når Amy Winehouse er i sit es, er hun en gave til hele den rytmiske musik.

Tabt på bunden af sin long drink
I København mødte publikum kun dén sangerinde i perifære glimt. Thi Amy Winehouse var åndsfraværende. Selv i signatursangen "Rehab" var hun tabt et sted på bunden af sin long drink. Og ikke sjældent glemte hun både ord, og gjorde ophold i numrene for at drikke.

Således ramte tårerne blokken. Som en menneskelig reaktion på en persona, der burde høste bifald på alverdens største scener. Som burde svæve over vandene som sin tids største og retteligt mest feterede sangerinde. I stedet stod hun dér, med 3.000 øjne på en krop så klejn, at den kunne være i en jakkelomme, og lignede et brændt barn, som ingenlunde burde turnere. Som trænger til en kærlig, sval hånd på panden, en frisk brise af grønne enge og ko-kasser og i øvrigt ro og fred uden ende. Langt, langt væk fra rockmusikkens indercirkler, Londons brandfarlige gyder og scener som den i København.

Fortsætter Amy Winehouse sin nuværende livsførelse, skal det gå galt. Allerede nu er hun uden tvivl så langt ude af synk med sig selv, sin omverden og virkelighedens 24-7, at sandsynligheden for at hun ender som en menneskelig tragedie i lige linie med Billie Holiday og Janis Joplin, stiger for hver dag der går. Blot 24 år gammel. Amy Winehouse onsdag i Store Vega, 2 stjerner



Redaktionen kan forkorte i indlæg. Din mening kan blive bragt både i avisen og på www.berlingske.dk. Med venlig hilsen Berlingske Tidendes Netredaktion