Den katolske fundamentalist Iben Thranholm

Aalborg Universitet har netop afholdt et internationalt seminar om ytringsfrihed med titlen: »Fra Munk til Muhammed«.

Seminaret blev afsluttet med en rundbordsdiskussion med deltagelse af blandt andre kulturredaktør Flemming Rose fra Morgenavisen Jyllands-Posten og cand.theol. Iben Thranholm, der udover at være kendt som Danmarks religiøse samvittighed bestrider en stilling som public rela­tions-­manager for den katolske kirke i Danmark.

Under diskussionen lykkedes det Iben Thranholm at beskylde Flemming Rose for at »omdanne ytringsfriheden til et terrorvåben«.

Udover at denne bemærkning udstiller Iben Thranholms totale mangel på dømmekraft, er det værd at bide mærke i den af en anden grund.

Iben Thranholms udtalelse placerer hende nemlig helt på linje med talsmanden fra Islamisk Trossamfund – Kasem Ahmad. En mand, der aldrig er bleg for at referere til alverdens dødslister, han uvist af hvilken årsag åbenbart har direkte adkomst til.

Da Muhammed-tegneren Kurt Westergaard (ham med bomben i turbanen) i september 2006 havde sat Kasem Ahmad stævne i sit private hjem, kom talsmanden fra Islamisk Trossamfund således med en kommentar, der viser, at han deler omverdenens opfattelse med Iben Thranholm, når det gælder ytringsfrihed og opfattelsen af denne grundlovssikrede rettighed. »Men han (Kurt Westergaard) er en fanatisk forsvarer af ytringsfriheden. Ekstremisme er ikke kun et religiøst fænomen,« sagde Kasem Ahmad om tegneren.

Men både Kasem Ahmad og Iben Thranholm synes dermed at overse – eller ligefrem se stort på – at den ekstremisme, som de forbinder ytringsfriheden med, mildest talt har en noget anden karakter end religiøs ekstremisme. Mens ytringsfriheden nøjes med at kritisere idéer og afdøde religionsstiftere, så slår religiøse fanatikere daglig uskyldige mennesker ihjel.

For de fleste gør dét en forskel.