Mega-hortensia

Gartneriet Engholm i Nordsjælland har specialiseret sig i store hortensiaer, der bliver til mandshøje buske. Stedet har også lagt navn til en helt ny sort, som blev til nærmest ved et tilfælde.

<br>Denne hortensia har ikke rigtig kunnet bestemme sig til, om den skal være blå eller rosa. Sorten er »Bodense«, og farvekoden ligger i jordbunden. Er jorden sur og med tilstrækkelig aluminium i, bliver blomsterne blå. Er jorden mindre sur og/eller med for lidt aluminium, bliver blomsterne rosa. Jorden her ser ud til at befinde sig et sted midt mellem de to muligheder, og det har givet blomster i skønne pasteltoner. <br>Foto: Mette Østergaard Fold sammen
Læs mere
»Plant hortensia mod nord, nordøst eller nordvest, hvor planterne slipper for den hårde middagssol, så vil mange flere hortensiaer se godt ud.«

Sådan lyder hovedbudskabet fra gartner Jørgen Knudsen i Ålsgårde. Han driver gartneriet Engholm, hvor hovedkulturen er hortensia, men der står også forskellige udplantningsplanter, som blandt andet verbena, perlargonie, fuchsia og margerit, på drivhusbordene. Planterne sælges både til engrostorvet i Valby og til private direkte fra gartneriet. Det sidste i stigende omfang og det passer gartneren godt, fordi der så altid kan gives en reel vejledning til kunderne.

»Forbrugerne skal ikke snydes, de skal vide, hvad de går ind til og ikke nøjes med en sludder for en sladder. God vejledning giver trofaste kunder,« lyder det fra den erfarne gartner. At det ikke altid sker i første hug, vidner følgende historie om:

En venlig dame kommer til gartneriet for at købe nogle hortensia, og samtidig siger hun til Jørgen Knudsen, at han jo ikke ville sælge hortensia til hendes mand! Gartneren bliver en smule desorienteret, men forklaringen er, at den gode ægtemand havde sagt til Knudsen, at hortensiabuskene skulle plantes ved hjemmets terrasse mod syd. Knudsen forklarede, at det aldrig ville gå godt, og at det ikke var fornuftigt at købe hortensiabuske til det formål. Der kom således ingen handel i stand, men på hjemvejen købte manden alligevel hortensia hos en blomsterhandler, projektet skulle afprøves! Det gik, som gartneren havde forudskikket, hortensiaerne tørrede ud! Nu var det så fruens tur til at handle og forsøge hortensia-lykken i haven med gartnerens vejledning in mente.

Det er den almindelige hortensia, Hydrangea macrophylla, med dens mange forskellige sorter, det drejer sig om her. Jørgen Knudsen dyrker udelukkende de gode, gamle velafprøvede sorter. Ud over disse gamle og velkendte sorter har gartner Knudsen sin helt egen hortensia, som han har givet navnet »Engholm« efter gartneriet. Hortensiaen kom til verden ved et naturligt tilfælde. I sommeren 1991 opdager gartneren, at der på nogle grene af sorten »Blå Libelle« sidder blomster, der er anderledes end de sædvanlige. Normalen er, at »Blå Libelle« har en krans af store randblomster og en midte fyldt ud med bittesmå blomster. De særlige blomster havde mange flere og større randblomster, og nogle blomsterskærme var næsten fyldt med dem. Der blev straks taget stiklinge fra de særlige grene, og vupti blev det til buske, der alle senere viste sig at gemme på det helt specielle blomsterdesign. En ny sort var dukket op ved en tilfældig uorden i generne, en såkaldt mutation.

En af gartneriet Engholms specialiteter er at producere hortensia i meget store størrelser, mere end mandshøje buske. I forbindelse med Linné-jubilæet i Sverige har gartneriet netop leveret en ti år gammel, kæmpe hortensia til en svensk gartnerskole. De store hortensiabuske kan have op til 300 blomsterhoveder. Den store blomsterfrodighed opnås gennem beskæring og selvfølgelig optimale forhold med vand, gødning og passende lys. Beskæringen foregår i sommerens løb, så buskene kan nå at skyde friske grene og sætte blomsterknopper. Blomsterne dannes nemlig i sensommeren.

Der findes mange forskellige arter af hortensia, og de er forskellige også med hensyn til vinterhårdførheden. Gartner Knudsen skelner mellem hårdføre hortensia og vinterfaste hortensia. De mange forskellige macrophylla-sorter er nok hårdføre, men ikke 100 procent sikre, hvis vinteren bliver hård.

»De eneste hortensiaer, der er 100 procent vinterfaste, er Hydrangea paniculata, der på dansk kaldes havehortensia eller syrenhortensia. Den findes i stort tal i Sverige og gror fint selv nord for Stockholm. Den tåler også solen langt bedre end de andre,« fortæller Jørgen Knudsen. Syren-navnet kommer af, at blomsterne danner en top, som syren. Den blomstrer i sensommeren med elegante, cremefarvede blomster og kan blive til et lille træ.

Jørgen Knudsen begyndte som gartner med at dyrke agurk og tomat, men i 1985 kom der hortensia på programmet.

»Det fascinerer mig, at hortensia har de mange farveskift afhængig af, hvor de er plantet. Jeg foreslår tit folk, at de skal plante hortensia i rododendronbedet, fordi det giver et changerende, flot farvespil,« slutter gartner Knudsen vores runde i gartneriet.