Danmark dejligst

Georg Metz er en veloplagt guide på en rundrejse i digternes fædreland.

Kirsten Stigsgaard har fotograferet det danske landskab til en samling af dansk lyrik. Her ses Odden Kirke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kirsten Stigsgaard

Mediefænomenet Georg Metz er en alsidig mand, og denne gang dukker han op som en rejsende i Danmark med en magisk kuffert fuld af både kendte og meget lidt kendte digte.

»Digtere om Danmark« er virkelig som undertitlen siger en »lystrejse i land og lyrik«, og bogens i den grad fædrelandske fotografier, taget af Kirsten Stigsgaard, understreger glæden ved de nationale motiver og udforsker Danmarkskortet, sådan som det for eksempel udfoldes hos Chr. Richardt:

»Disse Øer, store, smaa/dette Fastland, disse Vige,/disse Kyster, krumme, lige,/som dit Øje hviler paa -/disse Skove, Bakker, Heder,/de har været Voxesteder/gjennem Vinter, gjennem Vaar,/for vort Folk i tusind Aar«.

Lystrejsens princip giver Georg Metz den maksimale frihed til at slå ned på danmarkskortet præcist, hvor det passer ham. Det vil sige de steder, hvor historien taler sit tydelige og tankevækkende sprog, hvor den gode anekdote gemmer sig, og hvor et digt måske trænger sig uimodståeligt på.

Metz viger hverken uden om »Rungsteds lyksaligheder«, »Havet omkring Danmark«, »Hist, hvor vejen slår en bugt« eller »Kommer hid, I piger små«, men han puster også nyt liv i glemte digtere som Mikkel Hansøn Jærnskiæg, der beskriver Amager i 1600-tallet, Carl Dumreicher med stemningsridset fra Fiolstræde eller Lavrids Kok, den stort set ukendte ophavsmand til evergreenen »Danmark, dejligst vang og vænge«.

En af Georg Metz' store fortjenester er, at han får så mange nyere forfattere placeret på lyrikkens danmarkskort. Fra Rifbjerg, der har bidraget med både »Fædrelandssange« og »Amagerdigte«, til Erik Stinus, der skriver om »Udsigtspunkt, København Ø«, fra Knud Sørensen med »Furs nyere historie« til Dan Turells »Vangedebilleder«, fra Nordbrandts erfaringer med det danske klima sammenfattet i »November« til Niels Brunses bro-digt skrevet til indvielsen af Storebæltsbroen eller Peter Poulsens hyldest til »Toftegårds Plads« og »Svaneke by night«.

Danmarks lyksaligheder er mange og højst forskelligartede, og Georg Metz følger veloplagt de mange digterstemmer til dørs med en sammenbindende tekst, der kombinerer nøgtern danmarkshistorie med litteraturhistorien, glæden over de danske lokaliteter med sansen for de sigende anekdoter. Resultatet er den rene lystrejse.